Problémás a kutyám... vagy mégsem?!

 

rossz kutya oktatásaSzétrágott papucsok és eltűnő wc papír gurigák, újabb és újabb gödrök az udvaron, zavaró felugrálás, rettegés a vihartól, szeparációs szorongása van, hangos és indokolatlan ugatás, megszökés otthonról, rossz helyre ürítés, harapás, kerítés rombolás, ezek általános problémák, amik előfordulhatnak kutyusodnál hiába adsz meg neki mindent, amit meg lehet. 

Már a napi rutin is nehezen megy, mert nem tudod behívni például séta közben, túlságosan húzza a pórázt, sőt a póráz feladása is lehetetlen feladatnak tűnik, mert kutyusod nem tud közben nyugton maradni és ezek miatt már nem is szívesen viszed le sétálni, nem hallgat a saját nevére, nem tudsz rá hatni semmivel, bármivel is próbálkozol. Kutyád úgy érzed a fejedre nőtt, makacs és neveletlen?

Ezt a néhány sort olvasva sokan magatokra ismerhettek, mivel ezek gyakori problémák kutyatulajdonosoknál, de szerencsére egész könnyen megoldhatóak...

 

kutyafrizbiSosem késő elkezdeni megtanítani őt a helyes viselkedésre, de nyilván könnyebb dolgod lesz, ha már kölyök korában elkezded (akár 3 hónapos kortól). Egy profi kutyaoktató segíthet kezelhetővé és szófogadóvá tenni kutyádat azáltal, hogy megmutatja, hogyan érhesd el céljaidat kis kedvenced nevelésében, így kiegyensúlyozottabbá válik majd közös életetek.

 

A trükkök tanítása, apportírozás, agility, flyball, puller, terelés, mantrailing, obedience, coursing és egyéb versenyekre felkészítés, frizbi, szánhúzás, terepbiciklizés, közös futás, túrázás, őrző-védő edzés,  szimat által tárgyak megtalálása, csak kiegészítő opciók melyekkel feldobhatjátok kapcsolatotokat, de az alap engedelmesség megtanítása elengedhetetlen az együtt éléshez.

 

kutyatréning

Ne ugráljon fel se rád se idegenekre, hallgasson a nevére és be tudd hívni bármi legyen is előttetek az utcán, ne piszkítson a szőnyegre, ne rágjon szét tárgyakat, amiket nem kéne, ne ugasson indokolatlanul, ne akarjon szökni, ne ássa fel az egész udvart, ne húzza a pórázt és a többi probléma orvosolható egy kis koncentráció és fegyelem tanítással és sok gyakorlással. Időrendedbe, ha be tudod szúrni a rendszeres napi gyakorlást kedvenceddel, akkor lassan helyre áll a rend otthon.

Egy kutyatréning óra röviden:

Az első alkalommal egy kérdőívet töltesz majd ki az oktatóval és átbeszélitek a problémákat, majd be kell mutatnod, hogy hol tartotok közös utatokon és elkezdődhet a személyre szabott oktatás. Kapcsolatotokat új alapokra helyezzük különböző eszközök segítségével, mint például egy síp, klikker vagy a megfelelően motiváló jutalom falat megtalálása és egy biztonságot adó szőnyeg segítségével. Mindig egyre több feladatot kaptok majd az órákon, amiket gyakorolnotok kell otthon is és amint jobban megy, úgy haladtok majd tovább.

kutya oktató

 

Az ülj, fekszik, marad, helyedre, lábhoz, gyere alapparancsok az otthoni megszokott környezetben való begyakorlása után ki is viszitek majd a feladatokat a szabadba, ahol már a sok külső inger hatására nehezebb dolgod lesz, de ez is a fejlődés része, hiszen séta közben is fontos lesz majd, hogy hallgasson rád kutyusod.

 

Kutyaiskolába nem csak a problémás kutyákat érdemes elvinni, hanem a fejlődés útján még el nem indult kölyökkutyákat is, mert számukra is rengeteg előnnyel járhat az oktatás.

 

 

Kutyasuli GödAz órák alatt jobban megismeritek egymást és a feladatok által megerősödik kapcsolatotok így könnyebb lesz majd együtt élni és végül egy szófogadó, boldog kutyus büszke gazdája leszel majd. Nincsen lehetetlen, csak tehetetlen, ha időt szánsz rá, akkor fejlődni fog kapcsolatotok, mert a kutyád is szeretné megérteni a te igényeidet, csak még nem beszél a nyelveden.

 

Ha rászántad magadat, akkor hívj bátran, hogy együtt indíthassuk el kutyusodat és kapcsolatotokat a fejlődés és egymás jobb megértése útján.